İnovasyon

İnovasyon Nedir?

İnovasyon, herhangi bir işletmenin genel olarak ürün veya hizmetlerinde, süreçlerinde, organizasyonunda veya iş modelinde gerçekleştirdiği iyileştirmeleri ifade ediyor. Bu iyileştirmeler, mevcut yöntemleri veya uygulamaları geliştirmeyi veya sıfırdan başlamayı içeren süreçler bütününden oluşuyor.

 

İnovasyon Neden Önemli?

İnovasyon ne demek sorusunun cevabını işletmeler açısından kısaca özetlemek gerekirse, “değer yaratmak” denilebilir. Bir işletmede değer yaratmak için sürekli yenilik ve iyileştirme yapmak çok büyük önem arz ediyor. Başarılı bir inovasyon yönetimi, işletme için farklı kaynaklar yaratmak, çalışanların sadakatini artırmak, süreçleri optimize etmek, müşteri bağlılığı oluşturmak, mevcut ürünleri veya hizmetleri iyileştirmek gibi pek çok fayda optimizasyonu sağlıyor.

 

İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?

İşletmeler açısından mevcut süreçleri geliştirmek ve değiştirmek için gerçekleştirilebilecek inovasyon çeşitleri bulunuyor. İnovasyon için farklı ayrımlar olsa da işletmelere değer katan en popüler dört farklı inovasyon türünü aşağıda görebilirsin.

  • Ürün/Hizmet İnovasyonu: Yenilik ve gelişim, maddi olarak ifade edilen ürün inovasyonu veya manevi olan hizmet inovasyonu olabiliyor. İçerikte, üretimde, kullanımda ve müşteriye sunulan diğer tüm değerlerde yenilikler veya iyileştirmeler gerçekleştirmek, ürün/hizmet inovasyonu kapsamında yer alıyor.

 

  • İş Modeli İnovasyonu: İş modeli, bir işletmenin kendine ait iş yapma düzenini ifade ediyor. Bu doğrultuda pazarlamadan stratejiye finanstan tedariğe ve fiyatlandırmaya kadar yenilik ve gelişimler yaratmak iş modeli inovasyonu oluşturuyor.

 

  • Süreç İnovasyonu: Süreç inovasyonu, ürün veya hizmetin müşteriye ulaşana kadarki süreçteki teknik yenilikler anlamına geliyor. Süreç yeniliklerinin temelinde genellikle teknolojik gelişimler yer alıyor.

 

  • Örgütsel İnovasyon: Örgütsel inovasyonlar, işletmenin hiyerarşik yapı ve düzeninde meydana gelen yenilik ve gelişimlerin tümünü kapsıyor.